Stoornis in je zelfbeeld? 3 tips…

Had ik net gisteren mezelf volledig geaccepteerd, met buikvetrolletjes die doorlopen naar mijn rug, putjes in mijn benen, rode vlekken overal als ik gespannen ben en nog een paar andere ‘onvolmaaktheden’ aan mezelf, krijg ik vandaag bij de keuringsarts voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering te horen dat ik minstens 17 kilo en 19 centimeter van mijn buikomvang moet kwijtraken… Zucht! Daar gaat m’n leuke garderobe die ik net gisteren op mijn huidige maat bij elkaar geshopt heb. Binnenkort weer véél te groot…

En waarom? Omdat de dokter dat zegt naar aanleiding van uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken waarin staat dat je je lengte minus honderd kilo moet wegen? Of omdat de speciale centimeter die hij gebruikt aangeeft dat 99 centimeter buikomvang toch echt in het rode vakje valt?

Ik probeer hem nog uit te vragen of het nog verschil maakt of dat cijfer op de weegschaal een andere waarde krijgt als het bestaat uit meer spierweefsel dan vet, maar hij is standvastig in zijn principes: om gezonder te zijn moet ik afvallen. Ik ben maar niet zover gegaan om hem wijzer te maken dan hij al is, met de boodschap dat ik me gezonder en gelukkiger voel dan ooit, nu ik een paar kilootjes zwaarder weeg en ik mijn lijf eindelijk na al die jaren jojo-en en strenge regimes volgen de rust en ruimte geef om er te zijn.

Loop jij ook rond met een dergelijke situatie? Dat je zo hard probeert om jezelf te accepteren en er munitie van buiten op je afgevuurd wordt, vanuit overtuigingen van de dokters en vanuit de media? In de loop der jaren heb ik een aantal nieuwe principes en wijsheden opgedaan, die ik hieronder met jou wil delen.

Wil je tips? Lees dan verder:

1. Bekijk het filmpje van de Australische Taryn Brumfitt.
Taryn Brumfitt

Dit voormalige model heeft de Body Image Movement opgezet om het zelfbeeld van mensen te verbeteren en de promotie van ‘het ideale figuur’ te stoppen. Voor mij was dit filmpje het laatste zetje dat ik nodig had om mezelf volledig te accepteren. Het ontroerde me en raakte me precies op de kern van mijn probleem…

2. Luister naar jezelf en naar je eigen lichaam.

Dit klinkt misschien makkelijker dan het in werkelijkheid is. Als ik terugkijk op de periode die voorafging aan mijn nog verse moment van volledige acceptatie van mijn lijf, dan ben ik vaak beïnvloed geweest door wat andere mensen van mij vonden. Ze vroegen nooit naar hoe het voor mij was, hoe ik me voelde. Of ik gelukkig was in dit vollere lijf, was niet een vraag die gesteld werd. Totdat ik ontdekte dat hun opmerkingen meer over hen zeiden, dan over mij. Zij hadden de behoefte om mij te helpen maar het hielp me niet. Pas op het moment dat ik me getriggerd voelde door hun uitspraken, ging ik eerst even mee in de beïnvloeding om uiteindelijk te ontdekken dat er maar één veroordelaar was in het spel en dat was ik zelf. Al die opmerkingen hebben mij sterker gemaakt. Sterker in het leren vertrouwen op mijn eigen wijsheid, mijn eigen impulsen. Ik hoef daar nu alleen maar naar te luisteren…

3. Onderzoek en ontdek bij jezelf WAAROM je bepaalde voeding tot je neemt.

Wanneer je het advies krijgt om af te vallen of je denkt dat je dat moet doen op basis van het beeld in de maatschappij, dan begin je vaak met het weglaten van dingen die slecht voor je zijn volgens de normen van officiële instanties als het Voedingscentrum, artsen en diëtisten. Voordat je deze stap zet, is het belangrijker om te weten WAAROM je deze voedingsmiddelen en voedingsstoffen aan je voeding hebt toegevoegd. Ons lichaam heeft een natuurlijk systeem waarmee het aangeeft wat wij nodig hebben en wat niet zo goed is voor ons. Dat kunnen we niet uit een boekje of onderzoek halen. Je hoeft alleen dat systeem te leren ontdekken en het serieus te nemen.

Zelf ben ik voorzichtig de stapjes aan het zetten om op dit systeem te leren vertrouwen. Als ik nu teveel suiker en chocola eet, dan voel ik me de volgende dag depressief. Als ik teveel tarwe eet, krijg ik een opgeblazen buik. Als ik dit met mate eet en meer variatie aanbreng, voel ik me weer gelukkig.

Wat voor veel mensen (en voor mij) lastig is in dit verhaal, is het feit dat je pas uren, dagen, weken, maanden, jaren later ervaart wat de effecten van het gebruik van bepaalde stoffen in je voeding op je gedrag en lichaam zijn. Blijf bewust voelen wat voeding met jou doet en houd in je achterhoofd dat het ‘bewuste keuze’ label op voedingsmiddelen soms bewust kiezen is voor iets dat niet zo gezond is voor jou…

Omgevingsbewust eten

loesje
.

Op dit moment onderzoek ik en ontdek ik steeds meer kanten aan voeding. Naast de inhoud (koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, sporenelementen, schimmels, bacteriën, enzovoorts) bestaat voeding ook uit een dosis levensenergie. Of niet meer, als het geproduceerd is in een omgeving die gericht is op geld verdienen en massaproductie, waarbij we uiteindelijk gestresste appeltjes uit een anti-zuurstofkoelcel of gestresste varkentjes en plofkip uit de vleesindustrie voorgeschoteld krijgen.

Omgevingsbewust eten gaat dus verder dan je innerlijke omgeving goed aanvoelen en respecteren. Het gaat ook over milieubewust, duurzaam en biologisch geteeld eten tot je nemen. En over natuurgericht bereiden. Die microgolven in de magnetron zijn echt niet zo natuurgericht…

Ik vermoed dat die 17 kilootjes en 19 centimeter buikomvang er vanzelf af gaan vliegen! En zoniet, dan is dit gewoon de vorm waarin ik tot uiting kom. In beide gevallen: ik voel me een gelukkig en tevreden mens.

Hoe sta jij in dit onderwerp? Wil je jouw feedback hieronder achterlaten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.