Creabesitas: de oorzaak van werkstress

Door het artikel ” 22 Things Creative People Do Differently Than The Rest” dat ik deze week via Facebook tegenkwam, raakte ik geïnspireerd om deze blog te schrijven. In mijn optiek is ieder mens namelijk een creatief persoon, echter komt dit niet bij iedereen tot uiting of niet op een manier die bij de persoon zelf past. Waarom? Creabesitas is het antwoord…

Veel stress in ons leven wordt veroorzaakt doordat we iets onderdrukken in onszelf. Behoeften, verlangens, wensen, dromen die maar niet in vervulling gaan. Aan deze dromen en wensen zit een emotioneel element gekoppeld: we voelen ons verdrietig, onzeker, teleurgesteld en/of boos als ze niet vervuld worden. Deze onderdrukte emoties laten in ons lijf dan daadwerkelijk iets achter: een pakketje ongebruikte stoffen die door ons brein al waren aangemaakt en al in ons lichaam op weg waren naar onze spieren om de beweging te maken tot invulling van ons verlangen. Maar… ergens op de weg naar de beweging toe, ging er iets mis.

Wat gaat er mis?
Punt 1 op die lijst van 22 dingen wil ik gebruiken om duidelijk te maken wat er mis gaat in de weg naar de beweging toe en hoe je daar anders mee om kunt gaan zodat je werkstress kunt verhelpen en voorkomen:

“1. They get inspired at the least expected moment”

Mensen die in contact zijn met hun creativiteit, krijgen ingevingen op de meest onverwachte momenten. Bij mij gebeurt dit vaak ’s nachts, als ik aan het hardlopen of kitesurfen ben, als ik onder de douche sta of op het toilet zit. Allemaal plaatsen waar ik op dat moment geen notitieblokje bij de hand heb of het risico dreigt dat mijn geweldige ingeving in de vergetelheid raakt.

Een voorbeeld ter illustratie, uit mijn boek Vrij en blij zelfstandig ondernemen:

Je wordt tijdens een nacht om 3:00 uur wakker en krijgt een geweldig idee in je hoofd voor een nieuw product. Je bent opgevoed met de overtuiging dat de nacht bedoeld is om te slapen. Daarnaast heb je ook nog ervaren dat wanneer je niet zoveel uren slaapt, je moe bent en doorgaans niet goed functioneert gedurende de dag. Je probeert de slaap weer te vatten op basis van deze overtuigingen. Dat lukt natuurlijk niet, want de kracht van het idee is sterker. Je hebt een notitieblokje naast je bed liggen om ideeën op te schrijven, want anders ben je bang ze te vergeten. Je schrijft het idee op en probeert opnieuw de slaap te vatten. Weer lukt het niet, want jouw idee roept keihard om verder uitgewerkt te worden. Uiteindelijk ga je uit bed, neemt achter je computer plaats en werkt het idee uit.
SONY DSCNa een aantal jaren blijkt dat dit idee jou geholpen heeft om je financiële doelstellingen te bereiken en wellicht meer dan dat. Blijf je voortaan nog liggen en uit alle macht proberen te slapen? Of geef je vanaf nu gehoor aan de impuls van levensenergie die jouw lichaam vult met adrenaline, jouw mentale brein binnenstroomt in de vorm van een geweldig idee en jouw spieren alvast doet aanspannen om in actie te komen?

Wat is creabesitas?
Creatieve impulsen raken onderdrukt op basis van mentale overtuigingen en ervaringen, waarbij je een oordeel hebt over het moment waarop ze komen of over het idee zelf. Als je ze wegduwt, raakt er dus emotioneel én lichamelijk iets verstoord waardoor ze stress in het lijf gaan veroorzaken. Niet alleen eigen overtuigingen en ervaringen zijn de oorzaak van die onderdrukking. In werkomgevingen gebeurt het nogal eens dat anderen een mening over jou en je creatieve ideeën hebben. Onthoud daarbij vanaf nu dus dat het lijfelijk pijn kan doen als een idee afgewezen wordt. Al die pijnmomenten en spanningen zorgen voor ophoping van afvalstoffen en je blijft dit meedragen in je lijf. Net als bij obesitas zit je lijf dus vol met onverwerkte stoffen die in het geval van werkstress uiteindelijk kunnen leiden tot conflicten op het werk en lichamelijke klachten zoals rug-nek-schouderklachten, hoofdpijn/migraine, burn-out en depressie.

Werkstress aanpakken
Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer het grootste beroepsrisico in ons land. Bij het aanpakken van werkstress dient breder gekeken te worden dan het bieden van burn-outpreventie en vitaliteitsprogramma’s. Wat vaak mist in deze programma’s is de relatie tussen oud zeer (onverwerkte emoties die zelfs terug kunnen gaan tot in de jeugd) en conflictsituaties in het heden. Mensen die een burn-out hebben gehad, vallen vaak terug in dezelfde patronen omdat wel gewerkt wordt aan het veranderen van gedrag, maar de oorzaak van de oude patronen, de spanningspotjes in het lijf die niet worden ‘leeggemaakt’, nog steeds aanwezig zijn en een sturende werking krijgen. Een aanpak waarbij ‘Negatieve gedachten veranderen in positieve gedachten’ en ontspanning zoeken de boventoon voert, heeft dan een maar tijdelijke uitwerking en leidt niet tot een consequente oplossing.

Wat werkt wel? MultiKracht-principe zonder titel
Creabesitas consequent verhelpen betekent dat de persoon die werkstress heeft, begeleiding nodig heeft op de vlakken van lichaam, verstand én emotionele verwerking om de energiehuishouding te herstellen. Concreet betekent dit dat het al lopende vitaliteitsprogramma of de burn-outbegeleiding aangevuld kan worden met: stressontlading. Stressontlading is een werkmethode waarbij de spanningspotjes zowel fysiek, als mentaal als emotioneel ontladen worden en de levensenergie weer gaat stromen. Natuurlijk kan ik nu een geweldig verhaal vertellen over de positieve effecten van stressontladingsoefeningen, maar dat doe ik niet. Als je nieuwsgierig genoeg bent, weet je de juiste weg naar informatie op deze site wel te vinden…

Wel wil ik je de tip geven om met collega’s en leidinggevenden eens een sociale communicatietraining te volgen. Meer informatie vind je op de website van Erma van Dijk.

Herkenbaar voor jou of vragen?
Is creabesitas herkenbaar voor jou en wil je delen welke gevolgen het op jou heeft gehad? Of heb je nog vragen? Laat hieronder je feedback, vraag of reactie achter…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.