Hoeveel ondernemers kunnen gered worden door het salaris van Messi?

(Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

“En de uitslagen in de Eredivisie …”. De stem van de nieuwslezer dringt langzaam tot me door als ik wakker word van de wekkerradio. Wat?? De voetbal gaat gewoon door, terwijl ik mijn praktijk moet sluiten om besmettingen te voorkomen?! Ik zit in de dugout terwijl het spelletje voor mijn neus gewoon verder gespeeld wordt…. Ik ben meteen klaarwakker.

Even later open ik een nieuwsapp. “Spanje in shock: dit bizarre bedrag verdient Lionel Messi”, lees ik. Nog lamgeslagen van de onrechtvaardigheid van het feit dat voetballers met hun kortgeknipte koppies en miljoenen op de bank wel mogen werken en contactberoepen niet, heb ik geen trek meer om het vermoedelijk misselijkmakende bericht verder te lezen. Tot een LinkedIn contact er aandacht aan besteedt.

“Waarom is er wel een inkomensgrens voor de minister president, maar niet voor sporters?”, vraagt coach Aysim Deveci zich af in haar LinkedIn bijdrage. “Waarom krijgen artsen, zorgpersoneel en alle essentiële beroepen applaus, voetballers en zaakwaarnemers geld? De politiek, fans en sponsors houden dit in stand.”

Haar bericht werpt me in gedachten terug naar 2015. Ik was net twee weken terug uit Lesbos, waar ik tijdens een vakantietrip plots vluchtelingen uit rubberbootjes aan land hielp en water gaf. Nog vol ongeloof door die ervaring, las ik een bericht over de exorbitant hoge salarissen van voetballers en ik vroeg me toen af hoeveel vluchtelingen konden leven van het salaris van één voetballer. Ik maakte die berekening en schreef er een blog over met de cijfers van toen: 563 vluchtelingen. Gebaseerd op een salaris van 20 miljoen voor één voetballer en € 35.500 modaal inkomen.

Tijd voor nieuwe berekeningen
Het bericht van Aysim prikkelde me om te reageren. Het is blijkbaar tijd om nieuwe berekeningen te maken. Neem bijvoorbeeld het aantal zzp’ers dat in de schuldsanering is beland door de lockdowns en coronamaatregelen. Dat zijn er al 65.000, aan de zijlijn gezet door de overheid.

Als we dat belachelijke salaris van één man zouden verdelen over deze hardwerkende, nu werkloze zelfstandigen, hoeveel zou dat zijn?

Messi verdient (schrik niet) € 555.237.619. Nee, die punt voor de 6 is geen komma. Wees nog maar even in shock.
De uitkomst van de berekening is namelijk € 8.542 per zzp’er.

Grote kans dat de zzp’ers in kwestie met dit bedrag nuttige dingen kunnen doen. Schulden afbetalen die zijn ontstaan door het coronabeleid van de overheid en door het feit dat velen buiten de boot van de steunmaatregelen vallen. Het schoolreisje voor hun kinderen betalen, als dat straks weer georganiseerd kan worden.  Het lidmaatschap van de voetbalvereniging voor hun kind betalen, die de droom en het talent heeft om ooit de nieuwe Messi te worden….

(Afbeelding van luvmybry via Pixabay)

En hoeveel ondernemers kunnen leven van het verbijsterend hoge salaris van deze ene voetballer?

Deze berekening is wellicht nog schokkender. Het modaal inkomen van 2021 is gesteld op € 36.500. Veel ondernemers zouden hier momenteel op hun blote knieën om smeken, als ze dit geld als steunpakket kunnen ontvangen. Hou je vast: maar liefst 15.212 ondernemers kunnen modaal leven van het salaris van Messi.

In wat voor wereld leven we eigenlijk? Het was een vraag die in 2015 vaak door mijn hoofd ging. Het is een vraag die me nu weer bekruipt en hoe ongelofelijk is het, dat het nu over ons gaat. De altijd hardwerkende ondernemers die hun levenswerk door hun handen in het afvoerputje zien vloeien.

Wanneer dringt het tot alle verantwoordelijken door, dat dit zo niet langer kan? De rijken worden steeds rijker en de kans is zeer klein dat dit geld straks bij de kleine zelfstandigen wordt besteed om hun producten en diensten af te nemen. Grote kans dat die mensen in de dugout het veld niet meer kunnen betreden, omdat ze te geblesseerd zijn om nog mee te spelen.

Die blog in 2015 eindigde ik met de onderstaande woorden. Ze zijn helaas nog meer van toepassing dan toen. Ik troost me met de gedachte dat ik gelukkig nog niet één van die 65.000 geblesseerde zzp’ers ben. Maar wat gun ik hen een graantje van dat salaris van die ene man met bal, met een volgens sommigen essentieel beroep in tijden van corona….

“Is het vreemd dat ik in verwarring ben? Ben ik eigenlijk wel in verwarring? Of ben ik aan het ontwaken uit een illusie die zo lang geduurd heeft dat het even wennen is dat ik de dingen nu duidelijker zie? Dat ik doorkrijg hoe de wereld eigenlijk in elkaar zit? De tijd zal het leren…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.