De voortbeweger, oftewel initiatiefnemer achter blogsdieraken.nl is Marja van der Ende. Zelf onder andere slachtoffer van aanranding op haar zestiende en worstelaar met de gevolgen daarvan. Door een burn-out op 24-jarige leeftijd en daarna jarenlange therapie te volgen, heeft zij de weg terug van de trauma’s gevonden. Pas nu op 44-jarige leeftijd lijkt ze de laatste restjes van de gevolgen van die aanranding opgeruimd te hebben, door alleen te gaan kamperen in een onbekende omgeving en haar angsten daarmee doorbroken te hebben.
Impact en gevolg
Naast haar persoonlijke ervaringen met aanranding en grensoverschrijdend gedrag van anderen, heeft Marja meer traumatische situaties meegemaakt die haar hebben gevormd tot wie zij nu is. Zo kreeg haar moeder tijdens de zwangerschap bijna een miskraam, waardoor Marja zich als ongeboren kind in een ‘freeze’ heeft gehouden om te kunnen blijven leven in de buik. Ook is haar oudere zus op jonge leeftijd invalide geraakt bij een verkeersongeval, hetgeen een diepe impact heeft gehad op de gezinssituatie waarin zij opgegroeid is en mede heeft geleid tot de hierboven genoemde burn-out.
De gevolgen die dergelijke trauma’s hebben op het latere gedrag, op de manier van omgang met stress en op de persoonlijke ontwikkeling van een mens, is een onderwerp dat Marja mateloos boeit. Zij is zich inmiddels tot in detail bewust van de nasleep van die trauma’s bij zichzelf en hoe zij de weg naar een stressvrij leven weer heeft gevonden. Door zelf in therapie te gaan, vele HBO-studies te volgen over de werking van het menselijk lichaam en brein en getraumatiseerde mensen te begeleiden in haar praktijk, heeft zij zich ontwikkeld tot een expert op het gebied van traumaverwerking en stressontlading.
Een vakantie op Lesbos in 2015, waar zij in contact kwam met de grote stroom Syrische vluchtelingen, heeft een ommekeer in haar leven teweeg gebracht. Vanuit Lesbos heeft zij de eerste ‘blogs die raken’-blog geschreven.
Beweging
Marja streeft ernaar de discussie rondom grensoverschrijdend gedrag, maar ook andere onderwerpen die grote impact op slachtoffers hebben, in beweging te houden. Je verhaal kunnen vertellen, helpt bij het traumaverwerkingsproces. Het luisteren naar de verhalen en jezelf doordringen van de gevolgen van dergelijk handelen, kan begrip voor de positie van het slachtoffer opleveren. Reageren en de discussie levend houden, kan tot dieperliggende inzichten leiden.
Dagelijks werk
In haar dagelijks werk als zelfstandig professional, begeleider van mensen met stress en gedragsproblemen, dragen Marja’s verleden en haar ervaringsdeskundigheid bij tot het sneller kunnen verwerken van het trauma. Zij ontmoet in haar praktijk veel mensen die een vorm van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, ongelukken, oorlogen, ziekten of aandoeningen hebben meegemaakt. Ook zorgintensieve gezinnen, waarbij de ouders, broers en zussen een fysiek, mentaal en emotioneel zwaarder belast leven hebben, dan binnen gezinnen waar dit niet voorkomt. En waardoor zij op vroege of latere leeftijd vastlopen in hun leven, op school, op het werk of in hun onderneming. De uitingsvorm die bij al deze mensen zichtbaar wordt, is chronische stress.
Delen om te verwerken
Meer verhalen en tips zijn welkom om andere slachtoffers te helpen verwerken. Vragen, feedback en jouw eigen verhaal (kan ook anoniem) kun je kwijt via e-mail: Marja@SuXeed.nl.