Waarom?

Op deze website vind je (helaas) waargebeurde verhalen van mensen die in hun leven iets traumatisch hebben meegemaakt op het gebied van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, ongelukken, oorlogen, ziekten en aandoeningen. Een ‘nee’ was geen nee voor de ander. Een klap (fysiek, mentaal en emotioneel) had diepe gevolgen voor het leven van het slachtoffer en zijn of haar omgeving. Een voortdurend drama plaatste de persoon buiten zichzelf.

De effecten van deze gebeurtenissen zijn dagelijks merkbaar in het gedrag van het slachtoffer en de mensen die daaromheen staan.

Willen wij in de toekomst voorkomen dat dergelijke situaties zich nog voordoen, dan is het belangrijk dat iedereen doordrongen raakt van de gevolgen van dit trauma. En als ze zich nog voordoen, is het van vitaal belang dat de slachtoffers een luisterend oor kunnen vinden voor hun verhaal en het verwerkingsproces in beweging blijft. Opdat slachtoffers van traumatische gebeurtenissen gezien en gehoord worden…

Bij elk verhaal wordt naast het delen van het verhaal ook gestreefd naar het delen van ‘de weg naar vrijheid’. Want slachtoffers komen er meestal veel sterker uit dan toen ze het meemaakten. Ook dat willen we laten zien. Zo kan iedereen leren van de ervaringen en tips van ervaringsdeskundigen.

Het ontstaan van blogsdieraken.nl

De eerste ‘blogs die raken’-blog heeft Marja geschreven toen zij op het Griekse eiland Lesbos tijdens een vakantie in 2015 in contact kwam met de grote stroom vluchtelingen. Bij het helpen van mensen uit bootjes die aan land kwamen, werd door een vluchteling geroepen: “Now we are free!”, hetgeen diepe indruk op haar heeft achtergelaten. Marja begreep toen niet waarom mensen helpen destijds strafbaar was en waarom er geen regering of hulporganisaties waren om deze mensen op te vangen. Ook de mening die breed in de media werd uitgemeten, dat deze mensen goudzoekers waren, strookten niet met haar ervaringen daar. Na het schrijven van een aantal blogs over de verwarring die dit bij haar veroorzaakte, heeft Marja belangrijke keuzes gemaakt in haar eigen leven.

#metoo

Toen in 2017 de Nederlandse Anne Faber vermist raakte en later verkracht en vermoord gevonden werd en actrice Alyssa Milano de #metoo beweging (weer) op gang bracht, kwamen de verhalen naar boven. Het schokt de wereld hoeveel verhalen dit zijn en de discussie laait op. Omdat mensen, veelal diegenen die het niet hebben meegemaakt, ‘het zat zijn om die negatieve verhalen te horen’ en vooral een mening over het handelen van de slachtoffers hebben. Het zogenoemde victimblaming is een groot probleem voor het slachtoffer. Zij vertellen hun verhaal niet meer uit angst veroordeeld te worden om hun (niet-)handelen.

#metoo was de directe aanleiding voor initiatiefnemer Marja om blogsdieraken.nl een nieuwe start te geven. Haar wens en doel is om dit platform in te zetten voor verhalen die ook buiten het onderwerp ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ vallen. De kern is namelijk hetzelfde: onverwerkt trauma levert chronische stress op.

Burn-out, ADHD, handicap, brusje zijn, …

Op blogsdieraken.nl vind je meer onderwerpen dan vluchtelingen en #metoo. Elk onderwerp waar slachtofferschap ontstaat en hier geen aandacht voor is en verwerking op plaatsvindt, levert stress en belemmerend gedrag op voor de persoon die het trauma ondergaat. Er is een weg naar bevrijding van de gevolgen van het slachtofferschap, wanneer dit gezien, gehoord en erkend wordt.

Ga naar de blogs…

Ben jij slachtoffer en wil je jouw verhaal delen? Dit kan uiteraard ook anoniem. Stuur een mail naar Marja@SuXeed.nl om te bespreken hoe jij het wilt aanpakken.